تاریخچه
حدود ۳۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح، از دانه چیا به عنوان غذا استفاده می کردند و هزاران سال است که از آن به عنوان دارو نیز استفاده میکنند. اسناد تاریخی نشان می دهند که آزتکها و مایاها، دو تمدن قدیمی در آمریکای مرکزی، علاوه بر ذرت، لوبیا و آمارنت، از چیا هم در تهیه غذا و داروهای سنتی استفاده میکردند.
براساس منابع مختلف، چیا دانهای روغنی است؛ واژه «چیا» (chia) نیز از واژه اسپانیاییِ chian به معنای «روغنی» گرفته شده است.
خواص دانه چیا
از خواص این دانه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش التهاب مفاصل
- تسریع کاهش وزن
- تنظیم چربی خون
- بهبود عملکرد کبد
- تنظیم فشار خون
- تنظیم قند خون
- کاهش اشتها
دانه چیا و التهاب مفاصل
این دانه به عنوان منبعی طبیعی از آنتی اکسیدانها عمل میکند و در جلوگیری از بیماریهای ناشی از استرس اکسیداتیو موثر است. در سال ۲۰۲۰، محققین در مطالعهای به بررسی خاصیت ضدالتهابی روغن و موسیلاژ دانه چیا در موشهای چاق و غیرچاق مبتلا به آرتریت (التهاب مفاصل) پرداختند. نتایج این مطالعه نشان داد که روغن و موسیلاژ چیا دارای خاصیت ضدالتهابی در برابر آرتریت در موشهای چاق و غیرچاق است.
خاصیت تسریع کاهش وزن دانه چیا
«پروتئین» و «فیبر» دو ترکیبی هست که به کاهش وزن کمک میکنند. چیا نیز سرشار از پروتئین و فیبر است. همین امر عامل تسریع کاهش وزن دانه چیا است. این دانه باعث افزایش احساس سیری و کمک به کاهش وزن در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 (T2DM) می شود.
در سال ۲۰۱۳، یک مطالعه برای بررسی اثر مصرف این دانه بر وزن بدن، اندازه دور کمر، درصد چربی و لیپیدهای پلاسما انجام شد. نتایج نشان دادند که مصرف دانه چیا میتواند به کاهش وزن و کاهش اندازه دور کمر کمک کند.
در این آزمایش که ۲۴ هفته طول کشید افرادی که «سبوس جو دوسر» مصرف کردند ۰٫۵ کیلوگرم و افراد «گروه چیا» ۱٫۸ کیلوگرم کاهش وزن داشتند. اندازه دور کمر نیز در گروه چیا حدود ۳٫۴ سانتیمتر و در گروه سبوس جو دوسر حدود ۱٫۳ سانتیمتر کاهش یافت. همچنین پس از اتمام تحقیقات هیچ عارضه جانبی قابل توجهی گزارش نشد.
دانه چیا تنظیم چربی خون
شواهد زیادی وجود دارند که مصرف منظم اسیدهای چرب چند غیراشباع اُمگا-۳ از بیماری های قلبی-عروقی مانند آترواسکلروزیس (تصلب شرایین یا گرفتگی عروق) و ترومبوز (مسدود شدن رگهای خونی توسط لخته های خون) جلوگیری می کند. با این وجود، در بیشتر مطالعات، از روغن های ماهیِ غنی از اسیدهای چرب اُمگا-3 ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) و دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) استفاده شده، و اسید چرب اُمگا – 3 آلفا لینولنیک (ALA) که می تواند به EPA و DHA تبدیل شود، کمتر مورد توجه قرار گرفته است!
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.